Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Tisdagstema: gammal

tisdagstema_070925
Pata negra-skinka.
Smaka på ordet. Smakar lyx och gourmet. Precis vad det är. I mitt inlägg om miljöovänliga luncher och alternativet egna mackor med gott pålägg, är pata negra-skinkan ett led mot den miljövänligare lunchen.

Tyvärr kom skinkan aldrig så långt som till lunchen. Den blev kvällstilltugg istället. Med ett litet glas rött vin till dessutom. Jag äter inte godis, så på kvällen hittar jag andra godsaker utan socker.

Vissa påstår att det finns en smak utöver de fyra grundsmakerna surt, sött, salt och beskt: umami.
Alla människor kan inte känna den. Jag tror dock att jag är en av de lyckliga. Smaken av pata negran mognar efter ett par sekunder i munnen och då sprider sig en underbar känsla i hela munnen som gör smaklökarna lyckliga och av vad jag definierar som umami. Nu vattnas det i munnen igen när jag skriver om det.

Vad har pata negra med tisdagstema att göra då? Jo, skinkan från de svarta grisarna uppfödda på ekollon ska hänga och torka i minst 24 månader efter ett par dagar i salt innan den är klar. Så den är egentligen gammal. Vinet också som legat på ekfat (innan det hamnade i en bag-in-a-box-slut-på-lyxen).

Kommentarer

 1. Det var en annorlunda men spännande tolkning av dagens tema! Nu blev jag riktigt sugen på att prova den berömda skinkan!

  SvaraRadera
 2. Kul och annorlunda tolkning!
  Eftersom jag bor i Spanien avnjuter jag ofta det du avbildat.

  Förresten så har jag ett foto på eken vars ollon grisarna käkar på på mitt tisdagstema idag ;)

  SvaraRadera
 3. Aldrig hört talas om umami tidigare. Intressant!

  SvaraRadera
 4. Ja det där umami har jag aldrig hört tidigare - intressant ... och med största sannolikhet är också min sambo en av de där umamina med sina gourmetsmaklökar som köksmästare .....

  SvaraRadera
 5. Jag har just läst om skinkan! Den lär vara världens dyraste! Typ 1000,- kilot...
  Skulle gärna smakat...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg