Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Fabriken. Och inredningsfoto.

Det är i alla fall den sämsta tiden på året för inomhusfoto nu. I alla fall den spontana sorten, där man inte kånkar runt reflektionsskärmar och stativ. Man kan använda längsta exponeringen man klarar av utan att darra, ett objektiv med stor bländare eller planera så att man fotar på förmiddagen: som ljusast. Blixt skulle jag i det längsta undvika, såvida man inte riktar den åt ett annat håll för diffus spridning och sånt. Men det finns ju ett redskap som jag alltid använder mig av. Min vän Photoshop.

Fabriken-47-inredningsexpo-6
Alla bilderna av samma samlade. Man vill ju inte visa den fulaste bilden först. Inte heller sist. Inte alls allra helst.

Fabriken-47-inredningsexpo-1 Orginalfotot. Sådär bra. För gula färger. Underexponerade områden där man inte ser detaljer.

Fabriken-47-inredningsexpo-2
 Ljusare och lite mattare färger. Mer skärpa.

Fabriken-47-inredningsexpo-3

Mer skärpa, lite beroende på vad man vill visa. Oskärpa i kanter.


Fabriken-47-inredningsexpo-4
Ännu mer oskärpa i kanterna. Och en jämnare toning över hela bilden. Skapar en stämning.

Fabriken-47-inredningsexpo-5

Vinjettering. Mörka kanter. Ibland blir det så när man har fullt utzoomat och stor brännvid = mycket får plats i bilden. Men det är inte alltid man vill ha det. Ett landskap vill man ju ha jämt exponerat, men med en inredningsbild vill man kanske lägga fokus på en viss detalj bilden. Då är det bra. Intressantare bild.

Hur lär man sig detta då? Jo, man kollar på Moderskeppets filmer, googlar men framför allt testar, testar, testar å testar. För det är så kul!

Ser många fler tips på Fabrikens hemsida som idag har temat just "Inredningsfoto".

Kommentarer

  1. Vilket fint och inspirerande inlägg!

    SvaraRadera
  2. Undra om jag någonsin kommer ha tålamod att använda photoshop. Hittills har vi inte blivit vänner, photoshop och jag. Men jag ser ju vilken skillnad det blir när man kan hantera det. Jag gillar bild nr 2 bäst. Fina ljusstakar som motiv. Från Märtas eller? :) Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg