Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Tromsø i bilder

Om vi hade åkt lika långt söderut som vi gjorde norrut, hade vi hamnat söder om Rom. Men nu var destinationen Tromsø. En av de vackrare platser jag besökt. En fantastisk upplevelse, kan jag säga till alla de som redan undrat varför man väljer att åka dit? När vi var i Trondheim för några år sen, blev vi fascinerade av naturen i Norge. Jag åker gärna till Longyearbyen på Svalbard, men först gärna en vända söderöver framöver.

Vi flög via Olso och det kändes spännande att vara så långt norrut. Norr om hela Sverige. Redan vid första anblick genom molnen: kargt landskap, turkost vatten och annorlunda, men ändå inte så osvenskt. Exotiskt. Storslaget. Så storslaget att ord är svåra att finna för den mäktighet jag kände inför naturen. 

Jag har gärna lagt ut alla femhundra bilderna.... men det orkar jag inte och säkert inte ni heller. Men här är några.

Tromso-1

Solen gick upp en kort stund och det skymmade vid två. Inte för att det är ovanligt om en månad till och med i Skåne. På vägen hem efter en dags bildtur, satt jag på passagerarsätet och stirrade upp på himmeln efter norrsken. Men inget. Har nästan nackspärr idag, det knakar sådär när jag vrider på huvudet... När vi kom till hotellet, så visade sig det magiska norrskenet. Svårt att fotografera utan stativ i stadsljus.

Tromso

Det var nästan så att jag förväntade mig att det skulle uppenbara sig tillsammans med tonerna av Enya eller Jean Michelle Jarre, men det dansade i all största tystnad över himlavalvet.

Tromso-5

Linbana upp på berget. Där fanns en restaurang sades det i broschyren, men käket var minsann stängt. Det blev en våffla eller dajmstrut till lunch... I Norge äter de visst våfflor med brunost (mesost på svenska lärde Wikipedia mig nyss), gräddfil och sylt. Jag som gillar all mat och all ny mat, gillade såklar det också, men fick äta det själv. De andra körde på dajmstrutar...

"City" ligger på ön på den bortre sidan och hade en hel del bra affärer. På andra sidan, hitom bron, ligger bostadsområden. Där bor nästan 70.000. Vi bodde nära hamnen till vänster om bron. Och E-type spelade minsann på en klubb där i fredags med Dr Alban. (Om vi gick...?)

Tromso-4

Vackra vyer varthän man än vände sig. Växten är en slags jätteloka, som tydligen inte är naturlig däruppe och kallas Tromsøpalm. Jag tog med tre fröer hem. Ska nog inte plantera dem. De är i alla fall vackra att fotografera!

Tromso-3

Geografikunskaperna kom fram och via Scandoramas kartor har jag förklarat för barnen hur fjordar ser ut och bildas.

Tromso-2

Exotiskt för en skåning.

Dags att snubbla in över tvätthögarna till egna sängen!


Kommentarer

 1. Vackra bilder och visst är det exotiskt för oss skåningar:-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder! Min make kommer från Tromsø men jag har aldrig varit där (skandal, jag vet) men nu blir jag sugen på att planera in en resa. Undrar om jag får med mig maken, han är inte lika sugen ...

  SvaraRadera
 3. Så vackra bilder, Norge är fantastiskt och jag är stolt halvnorska..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg