Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Jul på Tivoli i Köpenhamn

Tivoli-julmarknad

Förra helgen var vi på Tivoli i Köpenhamn och åt danskt julbord. Det var rätt likt det svenska, men serverades som en trerätters middag med sill, friterad fisk med remouladesås och bröd, sen fläskestek,  rödkål, sylta, ål och kyckllingsallad i majonässås. (Ingen korv! Inga köttbullar! Ingen brunkål! Det räcker med det för mig egentligen). Och så ris a la mandel med körsbär. Det var därför jag följde med: för att äta ris a la mandel men utan körsbärssåsen. De har mandel hackad på längden i gröten. Och mycket mandel då, inte bara en näst-på-tur-att-gifta-sig-mandel! Gott!

Vi hann dessvärre inte gå så länge på den fina julmarknaden. Så länge som fruarna önskade ska väl tilläggas. Så fantastiskt mysigt. I år har de ryskt tema, med lökkupoler, babuschor och en hel del fina stånd. Det är faktiskt första gången jag är där på julmarknad, trots att jag är skåning. Annars får mamma påminna mig om jag varit är när jag var liten kanske.Bilder: 
- Rysk jul.
- Påfågel och renar. Lite oväntad blandning. Men jag tror att påfågeln alltid är där, så den ingår inte i "julen".
- Svansjö.
- Stora hjärtan i stort träd och granar och ännu större hjärtan på marken.

Kommentarer

Populära inlägg