Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Pizzasallad

pizzasallad

Jag är helt såld på pizzasallad. Men jag har inte riktigt fått till rätt recept på dressingen. Många gånger har jag stått där med vinäger, kryddor, förvällt kålen, värmt dressingen för att få den där riktiga pizzeriakänslan, men den har inte infunnit sig i skålen. Eller så har jag inte låtit den stå tillräckligt länge, har jag tänkt. Ända tills jag fick den eminenta boken Husmorsorna i julklapp.

Efter lite tester i provköket har jag modifierat den till detta:

Fint strimlad vitkål.

En fin skål.

2 msk ättika (det är det som är henligheten!
2 msk olivolja
2 små msk vatten
en hel del salt
en hel del svartpeppar
en hel del italiens salladskrydda
pressad vitlök i valfri mängd (den ska pressas och inte krossas och sen hackas finfint med kniven som alla kockar med självdistans gör)

Blanda väl eller gör som Hamberg och grannfrun: lägg allt i en burk och skaka, skaka. Sen häll, häll och blanda, blanda. Och ät, ät.

Nu kommer en ljuvlig pust med vitlök ur kylskåpet när man står och drar i dörren och letar efter något gott som ingen köpt hem. Och faktum är att man kan bli riktigt sugen på lite sallad sådär vid niosnåret. Bra. Istället för en ful godisbit eller i värsta fall två.

Kommentarer

  1. Det är fan sant, jag käkar alltid salladen EFTER maten... kanske inte så sent som du kring nio snåret men d känns alltid bra att avsluta med en sallad 20 minuter efter matklumpen satt sig i magen. Man känner sig på så mkt bättre humör o piggare då :)

    SvaraRadera
  2. Har också försökt mig på att göra pizzasallad, men den blir aldrig bra. Ska testa det här. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Mmmm.. pizzasallad, så gott! Jag måste nog köpa den boken. Den verkar verkligen vara något för mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg