Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Privat

jocko

I dagens Sydsvenskan läste jag en artikel om att läget schimpanserna i Elfenbenskusten är akut. På 1960-talet fanns i området runt 100 000 schimpanser. Idag finns bara runt tusen apor kvar. Detta på grund av bland annat rovjakt och trädfällning. Varje gång jag läser sånt här blir jag så illa till mods och vemodig. Vad är det vi håller på med? Varför slutar vi inte?

Det finns många projekt för att rädda djur, människan och planeten, men varje dag dyker det upp nya problem, som är alldeles för stora att själv ta tag i. Men jag känner det som om det är mitt eget privata problem och får dåligt samvete för att jag inte gör någonting. Eller tillräckligt. Jag funderar en gång extra om jag verkligen behöver en kofta till eller en väska till och istället bara fönstershoppar eller windows-shopping om det är på nätet ;-) eller funderar på varfrån äpplena har transporterats. Är de från Chile köper jag hellre päron från Holland och hoppas på att de har miljövänliga metoder för att odla på båda ställena. Men det räcker ju inte. Jag borde ju sluta köra bensin- eller dieselbil. Men då måste ju alla andra det med. Alla borde jobba hemifrån, men det går ju inte heller...

Det är en angelägenhet som berör alla, alla, alltid. Hur privat beslutet än kan tyckas vara med till exempel hur man väljer att slänga sina sopor. Jag säger som på Animal Planet "Recycle all you can" (det kommer blöjreklam först, sen själva klippet). Preem kör en reklamkampanj nu som jag gillar, de visar en bild med ett vackert landskap och ovanpå ligger Arkiv-menyn med "Spara" markerat eller tangenterna "Ctrl" + "S". Det måste vara tufft att vara ett företag i den branschen, samtidigt en ljuvlig utmaning för rätt person - vi kommer inte att sluta förbruka energi, men nödvändigtvis på ett annat sätt än nu.

Jag vill uppfostra mina barn till att förstå att människan inte är separerad från naturen och att allt hänger ihop, utan att för den sakens skull vara fanatisk.


Bild: min favoritapa Jocko som hängde under min arm i många år när jag var liten. Min privata apa får vara modell för dagens tisdagstema: privat.

Källa: Hittar inte artikeln på Sydvenskan.se, men orginalet finns på Current Biology.

En liten tilläggsfungering: egentligen ifrågasätter jag ju en stor del av innehållet i min egen blogg. Jo. Det handlar om att lägga om konsumtionsmönster och värderingar. Vi behöver inte sluta klä oss snyggt eller inreda våra hem vackert. Lösningen heter helhetssyn, måttlighet, hållbarhet, ekotänk och miljövänliga produktionmetoder i rimlig skala.


hela_jocko

Kommentarer

 1. Fina tankar och fin tolkning.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. fin tolkning och den apan hade vi gärna sett mer av, ser härligt luggsliten ut.

  SvaraRadera
 3. Tack Kerstin & Fru Mju!

  Klart att du kan få se hela Jocko, nu ligger ett "porträtt" på honom på bloggen också.

  SvaraRadera
 4. Fin tolkning och vilken underbar apa.

  SvaraRadera
 5. Jätteschysst tolkning! Alla apor är mina speciella älsklingar!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Kul att så många svarat, när jag skriver om miljö på bloggen, brukar kommentarerna inte vara många.

  SvaraRadera
 7. jamen titta! :-) han var ju sötare än jag hade kunnat föreställa mig! tack för den!

  SvaraRadera
 8. Hej! Vilken underbar tematolkning. Det syns att den lilla apan har fått mycket kärlek!!! :-)

  Du frågade om planetring av vitlök hos mig för ett tag sedan:

  Det är verkligen skoj att odla lite eget i miniatyrformat :-) Ja, du pluppar ner lökarna i jorden nu på hösten. Borde absolut funka i kruka också. Men ha den frostsäkra krukan utomhus. Löken behöver kyla för att sedan tidigt kunna dra igång på vårkanten. Ja, köp speciell sättlök på trädgårds-, blomsteraffären. Billigt och roligt trädgårdspyssel. Och den sköter sig bra själv. Vill ha vattning först på vårkanten när tjälen gått ur jorden. Testa vetja! :-) Kramar från Märit

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg