Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Hallonpannacotta

hallonpannacotta

Att laga efterrätt med ivriga barn är alltid kul och ibland lite väl kul när provsmakningen går till överdrift. Igår gick det dock bra! Resultatet blev en hallonpannacotta från ett recept som hette "svartvinbärsgelépannacotta". Ett recept ur min mors senaste Allt om Mat.

Man känner sig extra kockig när man använder gelatinblad tycker jag. Sonen tyckte efterrätten blev extra spännande när han fick veta att gelatin faktiskt kommer från skelett. Det var dock mindre lyckat att tro att de skulle lossna ut mina nya fina siliconformar, så ett tips är att göra dem i hårda formar.

Min version av receptet är ungefär så här:

Del 1
Lägg två gelatinblad i blöt.
Lägg färska hallon i botten av en hård skål :-)
Värm 1 dl vatten och blanda med 1,5 dl koncentrerad saft tex hallonsaft.
Ställ att stelna i kylen.

Del 2 två timmar senare
Lägg ytterligare två blad i blöt.
Värm 1,5 dl vispgrädde en smula.
Blanda 1,5 dl matlagningsyoghurt med grädden och minst två teskedar vaniljsocker.

Lägg ovanpå lagret med saftgelén och ställ i kylen igen ett par timmar.

Doppa formarna i hett vatten och stjälp upp på en tallrik och garnera med fler hallon och kanske ett citronmelissblad och avnjut i goda vänners sällskap. Passa även på att äta upp resten av din dotters portion, eftersom hon inte orkade hela.

Kommentarer

  1. SÅ gott det lät! Och vi har hallon på gården här på landet... mums :)

    SvaraRadera
  2. Försvinnande goda och kändes lite uppfriskande och inte så söta eftersom hälften är m-yoghurt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg