Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Ögonblick i rumtiden

blomstertid

Vissa ögonblick kommer man för alltid ihåg, som en kamera inuti huvudet. Nu menar jag inte barnafödlsar, bröllopspussen och andra känslomässiga upplevelser, utan tillfällen i vardagen. Ett av dem är 11:e september, alla kommer ihåg var man var och gjorde hela den eftermiddagen och kvällen, men det är inte så trevligt att skriva om. Däremot kommer jag ihåg första gången vi körde över Öresundsbron.

Det kändes majestätiskt. Redan i grundskolan - det vill säga långt innan första spadtaget togs - fick vi skriva argumenterande uppsatser för eller emot bron. Det fanns en allmänt utbredd negativ inställning till bron innan den byggdes: "vem vill tura på en bro?". Nu tillhör den Skånes landmärken och är ofta ett argument i mäklarannonser: "20 minuter från bron". Och? Det är inte så många som åker över där så ofta att det är ett starkt argument, men annonsen får i alla fall en internationell och metropoliskt cool känsla över sig.

I bilen på högbron som crescendot heter fotograferade jag pylonerna och sedan bar det nedför mot tunneln - eller tunnelen som det också heter - men innan dess över Pepparholm. Det är en konstgjord ö där man inte planterat någonting, utan låtit naturen få ha sin gång där. Det är spännande att se vad som finns där nu. Det står i en artikel idag i min morgontidning om fem meter höga träd och sällsynt ormtunga, trots att det ändå ser rätt kalt ut där än, som efter kriget.

På mitt nattygsbord ligger en bok jag läser några sidor i då och då om Albert Einstein, om honom som människa och lite om hans teorier på ett någorlunda folkligt förklarat sätt. Han påstås ju vara en av hjärnorna bakom atombomben. Men jag har fått lära mig att han enbart tipsade USA regering om vad man kunde använda den till, bara för att inte tyskarna skulle hinna använda den först. Pest eller kolera alltså. Han sa även något i stil med "jag vet inte vilka vapen tredje världskriget kommer att utkämpas med, men jag vet att det fjärde kommer att utkämpas med pinnar och stenar". Jag gillar honom. Och de som känner mig vet också att någon i min närhet bär samma namn som han.

Läs mer om rumtid på Wikipedia :-)

Kommentarer

  1. Har varit över den bron en gång - det var majestätiskt som du säger.

    Kram Maud

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg