Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Chokladskinka

chokladskinka

Vad är nationaldagen? Hur förklarar man det för två små barn? Jo, det är enkelt: Sverige fyller år. Det köpte de. I bilen sjöng jag nationalsången för dem - trots att vi satt ned, ja - och jag får erkänna att jag blev lite darrig på rösten och de extra syregenomsläppande linserna fick sig en liten dusch. Mamma, jag hade lite svårt för att höra vad du sjöng (kan också bero på fornnordiskan som nationalsången delvis är skriven på...).

Kvällen har vi firat med min familj dock med avsaknad av min man tyvärr. Jag har snart varit gräsänka i nio hela dagar. Han är iväg på konferens där solen skiner ännu mer än här. Lite nyttigt men mest långtråkigt att vara ifrån varandra så länge. Nu har det varit fikabesök och middagar till norr och söder som gäller och dags att köra hem lagom till nattedags = barnen somnar i bilen.

Städa? Nej, jag är inte lika känslig för golvsmuts som min man. Sand under fötterna kan man borsta av på andra smalbenet och sen sopa in till kanten där man inte går med sidan av foten. Så är det när dörren står öppen ut, sand, grus och gräs tenderar att sudda ut gränsen mellan utomhus och inomhus. Kommer ihåg ett avsnitt ur en grundskolebok och där stod det att naturen inte tycker om tomrum. Stämmer även hos oss.

Ikväll bjöd vi på lite traditionell mat: sill i fyra former och även lite andra mer osvenska smaker. Inspiration fick jag från en chokladprovning jag var på med jobbet för ett tag sedan. (Ni som läser bloggen ofta vet kanske att jag inte äter godis i vanliga fall. Men detta besök såg jag mer som en vetenskaplig studie. Summa summarum provade vi fyra bitar choklad under tre timmar + en bonuspralin. Jag letade mer efter olika toner av smaker än den där lyckokänslan av välsmakande snabbenergi choklad kan ge).

Receptet är enkelt:

Parmaskinka
Sallad
Gräslök eller salladsölök
Hyvlad vit choklad
Några stänk tabasco

Lägg upp en skiva ljuvlig skinka på skärbrädan och se till att lite fastnar kvar i förpackningen så att du kan provsmaka redan nu. Och väck med den förhatliga fettkanten.
Strössla lite nonchalant över hyvlade chokladspiraler i lagom mängd och lägg ett knippe gräslök tvärs över så att ändarna sticker ut sådär kockkäckt till höger och vänster.
Spill två droppar grön tabasco från hög höjd över.
Ta ett krispigt salladsblad, gärna de som finns precis innan man börjar närma sig mitten av salladshuvudet och lägg i nederkanten av skinkan.
Rulla ihop nerifrån till en tät rulle och skjut ett tandpetarspjut genom hela den stora munsbiten.

Lägg upp på ditt überdesignade serveringsfat och låt gästerna gissa vad de äter. Ta sedan en bild på maten medan gästerna väntar hungriga och förklara att du ska ha den till bloggen. :-)

Hoppas ni haft en trevlig nationaldag!


Dagens roliga kommentar:
Min dotter berättade att det finns en pojke på dagis som heter just Jonatant!

Kommentarer

 1. Chokladskinka - det måste jag ju bara kolla.

  Kan kankse gå i alla fall?

  Får se om jag provar.
  Kram Maud

  SvaraRadera
 2. Vilket spännande recept. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle smaka.

  SvaraRadera
 3. Gud så gott det lät! Måste testas på mig och andra... ;D

  SvaraRadera
 4. Om det är en vetenskaplig undersökning så är det klart att man måste äta choklad!
  Konstigt min man är också väldigt känslig för grus och dyl. på golvet. Själv är jag inte alls det (kan bero på att jag alltid har inneskor...). Min sons bästa kompis hette länge just Jonatanten :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg