Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Vardagslyx och måndagslyx i synnerhet

Det är vardagslyx att ha färska kryddor när till hands vid matlagningen. Jag menar inte de "portionskrukor" man köper från grönsaksavdelningen, utan gärna hemmasådda eller från plantskolan. Vi har inte startat grillen för säsongen än, inte så kul att stå och grilla i jordfräst mark som väntar på att trädäcket ska bre ut sig. Men tills dess kan jag fundera på tillbehören till en saftig bit fläskkarré. Jag gillar verkligen en god bit kött. (...)

orter

I det senaste numret av Ica:s Buffe hittade jag ett recept där bara namnet låter så lockande: chimichurri..

Använd följande:
2 dl finhackad persilja
1 dl olivolja
1/2 dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes
1 ½ krm salt

Blanda och salta! Jag kan tänka mig det är gott till grillat och även till fisk.

Annars är gremolata också ett gott alternativ med örter till grillat: lika delar av persilja, vitlök och citronskal + lite olivolja. Eller varför inte dillpesto, byt bara ut basilikan mot dill. Salvia till sötpotatis. En kvist rosmarin i en flaska med olivolja, senapsfrön och rosépepparkorn. Det ser fint ut på fönsterbrädan i köket. Ikväll blir det jordgubbar till efterrätt. Jag kunde lukta mig till dem i affären och inte motstå dem. Hoppas de är lika fulla av smak. Och lite vispgrädde till det, med lite vaniljsocker i, så smakar det precis som mormors grädde. Måndagslyx.


Bilder: Början på årets örtträdgård i form av rosmatin, timjan och salvia. I ekollonvasen står tusenskönor som jag plockade innan jag klippte gräset igår. Vita blommor som mannen fotograferat och maskros som sonen fotograferat.

Kommentarer

  1. Låter jättegott, Chimichurri. Hmmm undrar vad det kommer från?

    SvaraRadera
  2. Hanna-Sofia, ja, jag undrade med och googlade lite och hittade namnen Jimmy McCurry och James C. Hurray på Wikipedia, som nämns som upphovsmän, någon av dem...

    SvaraRadera
  3. Å vad smarrigt!!
    Jag funderar fortfarande på Canvastavlorna. Jag har anmält mig till en photoshopkurs till hösten, och då känns det som om man skulle kunna få bilderna så mycket bättre, så jag kanske ska vänta..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg