Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

En bokhäck mot en dajmstrut

bok

Ibland ska man ha tur i oturen. För ett par helgen sedan fikade vi hemma hos några vänner. Jag slog i knäet i ett bordsben, fjuttigt, men jag hade ont i flera dagar och mina joggingrundor fick lida för det. Däremot nämnde våra vänner att deras grannar skulle plantera ny häck och slänga den gamla.
"- Slänga?"
, sa vi. Kan vi kanske få lov att köpa den?

Svaret kom efter ett par dagar: ni kan få den mot en dajmstrut.

Sagt och gjort, igår grävdes plantorna upp och bokhäcken emigrerade till ny by och vi blev sex dajmstrutar fattigare. Vi trodde det rörde sig om tjugo små plantor, så min man sa att han klarade det själv. Kvart över nio ringde han på väg hem med den lilla skogen på släp och sa att han nog ändå behövde hjälp att gräva ned den.

Ned med de sovande barnen i vagnen i för säsongen oanvända åkpåsar - vi vågade inte riskera att de vaknade ensamma i huset. Vår son är definitivt för stor för åkpåsen: han fick sova med böjda ben. Sen satte vi igång att lasta av trettiofem meterhöga plantor, gräva, hälla i ny jord, gödsla och gräva gropar. Framemot halv elva-tiden var det dags att tända helljuset på bilen för at slutligen vattna de små känsliga liven.

Det var verkligen skönt att få vara ute och röra på sig, även om timmen var sen. Det var vindstilla och tyst, himlen stjärnklar och på avstånd hoade en uggla. Roligast av allt var i morse när dottern och jag hämtade tidningen: en bil höll nästan på att köra in i häcken på vägen förbi huset. Jag såg hur föraren stirrade och säkert funderade på var den kom ifrån.

Nu håller vi tummarna och resten av fingrarna runt vattenslangen och hoppas att häcken klarar transplantationen.

Kommentarer

 1. Hihi! Undrar vad som rörde sig i förarens huvud.
  Billig häck!

  Kram Maud

  SvaraRadera
 2. Det var inget dåligt byte!

  SvaraRadera
 3. Vi har också bokhäck. Väldigt fin och bra. Men löven....suck och pust. De finns överallt 8de vissna alltså)

  SvaraRadera
 4. Billigt och bra byte :D. Och duktiga ni som fick ner allt i jorden. Ser framför mig hur ni gräver mitt i natten och barnen ligger på gräsmattan och sover inpackade. :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg