Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Mat

tisdagstema_mat

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr

Visst har du säkert läst den förut, och visst har jag blivit äldre och klokare, så jag skriver alla raderna av Karin Boyes dikt I rörelse, fastän jag bara tänkt ta med raden första raden. Visst är den fin? Den behöver ingen omfattande tolkning tycker jag, det enda jag vill skriva är att jag tycker att den påminner mig om att vara ta till vara på livet.

Nog med sentimentalitet. Jag funderade från och till under dagen vilken matbild jag skulle välja till mitt tisdagstema. Vilket är mitt bästa recept? Det är tillfället som gör receptet. Jag läser kokböcker som skönlitteratur, det finns ju så många underbara kokböcker att köpa. Men ett recept kan du sällan få från mig, såvida det inte gäller bakning, men annars inspireras jag av recept och gör efter eget huvd.

Det är kul att fundera ut vad som passar bäst till baconlindat ankbröst: apelsinkrydda eller vad som ger marinaden den där rätta smaken: en kolsyrefattig påskmustslatt. Heja Kajsa Warg!

Nu nalkas picknicktider och det är ljuvligt att packa väskan full med mat och en termos kaffe med varm mjölk i (kom på att om man värmer den precis innan man åker, häller den på exempelvis en nappflaska och lindar in den i picknickduken, så håller den sig varm tills det är kaffedags: då kan man skaka den så att man även får latteskum ute i naturen!). Det smakar så bra ute! Snart är det dags för en tur till "vår" äng.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr

På tal om morgondagen, så ringer klockan alldeles för tidigt imorgon. Jag tar fakiren till Stockholm och går på Webbdagarna i dagarna två. Är du där?

Kommentarer

 1. Vilken fin dikt ju!!!

  Go kväll!!
  ~~* W I T H ♥ L O V E *~~
  Millan

  SvaraRadera
 2. Nej men jag skulle gärna velat vara där! Vad är fakiren om jag får fråga???

  SvaraRadera
 3. Nu är jag hemma igen.

  Visst är den Mamma Millan!

  Petra, fakiren är första planet till Stockholm på morgonen: bara för självplågare...

  SvaraRadera
 4. Bra val av dikt! Jag älskar Boye. Ha det bra. Välkommen till min blogg. Kram

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg