Fortsätt till huvudinnehåll

Utvalda

Odla brysselkål i pallkrage

De tog sin lilla tid på sig att börja utvecklas: de små huvudena på stammen. Det var inte förrän under hösten som jag kunde skönja dem. Nu är de så små och så få att jag knappt näns plocka dem! Jag har odlat dem i pallkrage och i kåltält hela sommaren. Det går hur bra som helst att vattna genom kåltältet, som egentligen är gardinen Lill från Ikea . De förlorar tydligen snabbt sina vitaminer när de skördas. Så tänk på det nästa gång du köper en påse av dessa smaragder i butiken! Det ska jag göra.  Mina brysselkålsfrön är köpta hos Impecta . Borde be min arbetsgivare att direkt föra över lite pengar till dem varje månad: så slipper de mellanlanda på mitt konto...  

Ninna-ninna-ni-nanna: Dagens boktips

photoshop

Jag har köpt två böcker för att fortbilda mig i Photoshop och ämnet digitalfotografi. När jag var 14 år hade jag en systemkamera där jag lärde mig hur man använder det grundläggande begreppen bländare och slutare. Jag gick en kurs i mörkrumsteknik och var den enda på kursen, kändes lite skumt: läraren var inte mycket äldre än jag. Annat är det nu. Nu behöver man inte vänta på att ta 24 bilder innan man kan få se dem efter en runda i fotoaffären. I like digitalt och Photoshop.

Igår lärde jag mig hur man använder funktionen kurvor i programmet. Se resultatet ovan i kombination med funktionen "Photomerge".

Dagens boktips är dessa tvenne:

- Digital fotografi - lär dig yrkesfotografernas hemligheter På bokrea på AdLibris
- Adobe Photoshop CS3 för digitalfotografer

Båda av Scott Kelby som är prisbelönt författare till över 40 böcker i ämnet. Han skriver på ett direkt och enklet sätt om hur man gör och inte varför man gör det. Han skriver också ganska lustigt i början av varje kapitel och i den andra boken har han döpt varje kapitel efter låtar. Man kan även känna den amerikanska jargongen i texten, även om min är på svenska, när han försöker skriva folkligt, det blir både roligt och lite nördigt. Inte bara fakta och teknikuttråkning!

Kommentarer

 1. Vad duktig du är!
  Photoshop är så himla stort. Kul ändå när man börjar kunna lite. Jag har bara skrapat lite på ytan ännu ju. Håller med om att digitalt är så bra och praktiskt.
  Du gör så snygga collage! Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 2. Tack för det, Nilla!
  Jag måste säga att jag blev smått förvånad av resultatet här och hur lätt det var, när man väl vet! Men med massa konstiga namn på alla funktioner och flera steg, så är det inte lätt att gissa sig till hur man använder dem.

  SvaraRadera
 3. Visst är hans böcker alldeles utmärkta, han skriver så roligt och pedagogiskt. Jag gick faktiskt en kurs på distans på högskolan i Jönköping "digital bildbehandling 7,5 p". Den var verkligen nyttig och användbar. Jag rekommenderar den också.

  SvaraRadera
 4. Tack för det tipset, Petra, det ska jag definitivt kolla upp!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det blir jag glad för! ♥

Populära inlägg