Min inspiration och Caro-lines: juni 2009

2009-06-30

I värmen

värme

Säkert trettio i solen och tjugo i vattnet. Årets första dopp var tidigt. Och jag har konstaterat att även min dotter har genen titta-mot-horisonten-och-gå-längre-ut-när-mamma-säger-kom-upp.

Så glömde jag de två viktigaste sakerna att ha med på stranden: termosen och batteriet till kameran. Jag kände mig som en amatör när jag försökte fotografera utan batteri! Och ljuset som var så bra, lätt molntäcke och sol emellanåt med ett bra gult ljus. Jag hoppas på en repris imorgon!

Värme och varmt är det i alla fall! Och ett sent tisdagstema med bilder från igår vid cykelturen och rågfält i kvällssol åsså fler bidrag här.

råg

2009-06-29

I jordgubbslandet

tistel-i-jordgubbslandet

Jag plockade/åt inte bara jordgubbar ute på åkern. Kameran hänger alltid över axeln på ryggen. Det fanns mycket att fotografera. Har upptäckt att man kan fotografera en massa "textures" själv och använda i bilderna.

På vägen hem plockade vi även fläderblommor. Ska göra ett flädersalt. Men nu hittar jag inte receptet! En ljuv doft av fläder sprider sig i huset, av en enda blomma - resten ligger ute och torkar!

Röd sommar

röd-sommar

Första semesterdagen. Man vill nästan inte gå ur sängen, då har man börjat ta av den lediga tiden.

Fundera på om det blir stranden på förmiddagen eller eftermiddagen. Både och blir för mycket - jag är rastlös efter en halvtimme. "Problemet" löste sig av sig själv när molntäcket bredde ut sig över den sena frukosten. Vi cyklade och plockade jordgubbar istället. Ida var alldeles röd om munnen av jordgubbssaft när vi kom tillbaka. Avslöjad. Jag erkänner också att de var väldigt goda nyplockade och erbjöd mig såklart betala för svinnet. Damen före hade synpunkter på att askarna vägdes och inte betalades "per ask". Med tanke på hur många gubbar som balanserade ovanpå varandra, så kan jag förstå det. :) och :-o.

Märklig form på vissa jordgubbar. Snurrade som S och alldeles förvridna. De fick sitta kvar.

Man borde ha semester oftare. Man mår ju så bra av det. Och det borde vara sommar oftare. Man mår ju bra av det med.

Vikingar

vikingar2Att på vägen hem möta en viking gåendes genom rondellen på väg till Burger King är inget konstigt i juni. Det är vikingamarknad i den autentiska Vikingabyn. Men det ser lika udda ut varje år. Dessa rollspel som folk lever sig in i till etthundra procent vid den årliga vikingamarknaden!

Vi kom lagom till vikingaslaget. Rikigt spännande och nästan för spännande för Ida. Rikigt svärd, fula gammelsvenska ord, killar med långt skägg, trälar som var arga och krigstrummor.

Det är ändå fascinerande att gå där och titta. Nästan så att man för en sekund känner för att fara tillbaka till den tiden. För att känna hur luften var att andas på den tiden eller för att höra språket.

Vi köpte nygräddat tunnbröd med örtsmör, ost och rödlök. Hur gott som helst.

vikingar3
Coolare än så här blir det inte när man är fem år.

vikingatorn
"Jag ser hela Sverige. Joo, det gör jag".

vikingatorn2
Brisen briser än och bres extra bra på toppen :)

vikingahus1

vikingar1
Slaget ska just börja.

2009-06-28

I vår Herres hage

Trädgårdsdjur

I vår Herres hage eller till skadedjurshimmeln har nu en stor mängd björksteklar flyttat. De är mos. Men det är inte bara skadedjur i trädgården, idag vrålade barnen från baksidan att jag var tvungen att komma fort: en padda! Jomenvisst, det var det och en stor en. Fem minuter senare trippade en rådjursmamma och hennes kid genom grannen trädgård. Tänk vad man får se när man håller sig hemma!

2009-06-26

Loggar ut

HjartligtTrevligHelg


Bara en bild till. Fredag och inte vilken solig fredag som helst, utan det är semesterfredag.
Är det sol, hittar du mig på stranden, i trädgården, på Öland eller i Göteborgs skärgård, men inte vid datorn - AFK. Är det regn, duggar inläggen tätare. Nu loggar jag ut för semester!

Ett gott skratt

skratt


Ett gott skratt förlänger livet. Ha en skön semester och en glad sommar! Det tänkte jag snart ha.

2009-06-25

I skuggan

skuggan

Sommaren bara brer ut sig mer och mer och man får gå in för att svalka sig. Det känns som utlandet med varma briser och lunch i skuggan. Dock brisade det så mycket att ruccolan blåste av tallriken. Jag älskar dessa luncher med en paus från allt, när jag bara sitter och kollar på folk och inte pratar med någon, bara tänker. Då brukar det komma bra idéer, kanske inte direkt, men de föds då. Och ett nytt nummer av Living etc på det och lunchen är fulländad. Men sen å andra sidan så kan en lunch i gott sällskap kan vara minst lika givande. Som igår!

Bild på Filip som gärna slappar i skuggan under blåregnsdjungeln en sommardag.

RättstavningNu byter jag snart namn. Till Caorline, Carolne, caroölne eller Carolnie. För så går det när man skriver snabbt och inte tangentbordet hinner med... Eller kanske tillverka ett personifierat tangentbord. Eller så lägger vi in T9 överallt.

Skor

skor

Varför blir det så här som ovan i sju fall av nio, fem fall av åtta snarare än varannan gång eller inte alls?!
- Mamma, är det här rätt? - Ja.
- Mamma, är detta också rätt? - Joo... det borde det vara.

Och varför blir det så här som nedan så gott som varje dag? I want den ultimata tvättstugan.

varför

2009-06-24

Titt-ut

titt-ut
Titt-ut juli! Snart släpps man ut på grönbete för att tanka energi för kommande elva månader! Nu börjar semestern krypa allt närmare och kvicksilvret närmare och närmare tjugofem. Vad säger man, mer än "gött"?! Det räcker. :)

Bild: Sötaste fjällugglan, på Skånes Djurpark.

2009-06-23

Vinterbild - eller sommar?

Sommar vinter


Bilden tagen på midsommarafton. Vädret var ju som sagt minst sagt skiftande...
För muspekaren över stora nedan bilden för att se dem före-och-efter.
Sommar och snö

Och tack Karin för inspirationen!

Teknisk blomma

klematis

Godmorgon världen och god morgon solen! Härligt att öppna dörren och mötas av sommar. Men där tog violinmusiken slut, för i samma sekund jag öppnade dörren dunsade det till i håret och sen på axeln. En spindel? Var är den?! Var är den?!! Det var en mal, eller heter det ett mal - konstigt, vissa ord förblir dyslexiord livet igenom?

Blomman ser ut som ett par spindlar på rygg när man förstorar upp den. En blomma är väl så långt från teknik man kan komma, men det teknikens hjälp har jag fixat till den. smiley

Tisdagstema idag är teknik och fler bidrag finns här.

klematis1

2009-06-22

Banners

jättevallmo

Inatt låg jag vaken efter att ha sovit så gott som hela eftermiddagen. Dumt, men så blir det när man är förkyld. Jag låg och tänkte på allt möjligt så som man bara gör på natten och tänkte på David Banner, ni vet, non-green-hulken. Coolt efternamn. Hur jag kom att tänka på det, var faktiskt för att jag klickade på min egen banner - jag vet, man ska inte göra det, men denna annonsen tilltalade mig så jag bytte roll från "blogginnehavare" till "rätt målgrupp". Resultatet blev att nu går min son på intensivsimskola, tack vara mammas blogg. Och jag köpte rakhyveln med inbyggt lödder och fuktkräm som det också annonserades på min blogg för ett par veckor sedan - den är bra. Klickar du på annonser och banners?

To do

ohyra

På sommarens att-göra-lista:
  • Plocka mördarsniglar och lägga dem i "dödsspannen" med salt, diskmedel, vatten och lock. Förra året var vi helt befriade från dem, de höll sig i skogen på andra sidan gatan. Men i år har de fått korn på mina lupiner.

  • Mosa björkstekelflugor och puppor samt dränka dess larver som förra året högljutt knaprade upp våra björkar så det såg ut som höst i augusti.

  • Inte ha dåligt samvete för ovanstående ogudaktiga gärningar.

2009-06-20

Ännu en blomma

gurkblomma2
gurkblomma3

Jag köpte tidningen "Fotosidan" i veckan. Inspirerande läsning och tittande. Kul när en webbsida går och blir en tryckt tidning istället för tvärtom. Jag skulle vilja köpa EOS 500, femtom komma en megapixlar, möjlighet att filma kortare sekvenser och högre ljuskänslighet. Sen ett makroobjektiv på det och lyckan är gjord!

Blommor kan bli lite tjatiga att titta på, men de är ju så vackra! Samma bild på en gurkblomma, men olika uttryck. Den första är behandlad och den andra har bara fått en ram. Den tredje är ett utsnitt av första.

gurkblomma1

Objudna gäster

hundkex

Iförrgår hittade vi tolv mördarsniglar i trädgården. Inte kul. Det bär mig verkligen emot att döda dem. De är ju bara sniglar som marknadsförs under fel namn, ett slags levande ogräs. Men de äter mina växer och det får de inte. De får käka vidare i snigelhimmeln nu.

En sorts midsommar

midsommardagen

Sdubig. Jag har inte stavat fel. Midsommarafton slutade med förkylning. Förutom det var det en klassiskt härlig midsommar med fyra sorters sill, inga sju sorters blommer längre och alla sorters väder. Även hagel.

festen-är-slut-
Festen är slut.

2009-06-19

Glad midsommar

GladMidsommar-1

Hoppas du får en solig, oregning, vindstillig, sillig, blåklintig, ofrusen, pussig och glad midsommar.

GladMidsommar

2009-06-18

Regn

RegningMidsommar

Sillen simmar i havet. Potatisen kokas i vatten. Små grodorna trivs i våtmarker. Det kanske är så att det måste regna på midsommarafton?

2009-06-17

Hundkex

hundkex-2

Varför heter de hundkex egentligen? Jag googlade lite och fann att den på engelska kan kallas kopersilja - Cow Parsley. Fina är de i alla fall.

Ljus

sommar

Midsommar. Borde väl vara mitten av sommaren. Jag tycker att sommaren är som mest i juli och augusti, så midsommar är väl startskottet för sommaren egentligen? I år infaller sommarens absolut ljusase tidpunkt på söndag morgon kvart i sex, sen vänder det, för att gå mot nästa sommar och inte enbart mot mörkare tider som någon alltid tyckas verkar komma ihåg att påpeka.

Det drar ihop sej till sommarens julafton och imorgon kväll ska vi baka favoritbrödet igen.

2009-06-16

Midsommarvecka

Regnbåge

I veckan frågar vi oss: ska vi sitta inne, ska vi sitta ute, hur många filtar har vi, vilken klänning ska jag ha, var växer det blåklint nu, vem ska snoppa jordgubbarna, vad blir det för väder? Och jag har repeterat vår inofficiella nationalvisa "Små grodorna" med barnen. Sen funderar jag på om jag ska ha klänningen i garderoben eller klänningen i affären... (men det visste ni som känner mig på Facebook redan!).

Balans

balans

Balans. Vad som började med frenetiskt bildletande i såväl dator som minne, slutade med en orgie i balanserande av olika inställningar av mättnad, nivåer och andra justeringslager. För bilden behövde ljusas upp, mörkas ned i andra delar och ta fram lite lyster och så läggas på lite filter för att bli intressant. Så en bild som från början innehöll en balanserande duva, slutade med en annan tolknng av balans, tisdagstema idag.


Med tanke på att min måndagsinspiration igår var "beyond blogging", så slänger jag in två bilder idag. Den andra är balanserande barn i motljus. Mina.


balans1

2009-06-13

Söndag

GodMorgon

Söndag. Måndagens väntrum. Idag ska jag njuta av att vara ledig och räkna nio dagar till många dagar mer ledigt!

2009-06-12

Helg

hus

Önskar dej en trevlig helg med en bild från Rom, som jag tänkte vi kunde kalla "Artitechure".

Familjeträd

familytree

Det finns så många duktiga illustratörer och kreatörer. Idag fann jag detta söta familjeträdet i vårt digitala smörgåsbord från franska Julie, Famille Summerbelle.

2009-06-11

Vatten

vattenkanna-blomma

"Ett massivt lågtryck", tjat-tjat.... Blommorna blir i alla fall glada. Och våra gräsfrön.

"Krysanetblom"

krysantemum

Svalorna flyger lågt och det blir antagligen inte sol idag heller. Sol i sinnet hade jag däremot när jag körde från dagis: avslutning. Bara jag tänkte på nästa år när min lille Abbe slutar nollan och står där och sjunger "Den blomstertid" känner jag hur det bränner bakom ögonlocken (nu med). Och sommarlov. Så oändligt långt det var när man var liten. Vattnet var varmt och solen sken som mest i juni och juli. Nu är det snarare jag som knappt doppar mej förrän i slutet av juli. Men när jag väl gör det, dyker jag i efter första grundet, reser mig kvickt upp och låter lite vattnet rinna in i munnen. Det smakar så gott, det är frihet, smaken av havet. Egentligen gillar jag havet bäst om hösten, utan folk, starka vindar och kraftiga vågor som ryter mot en innan de rullar upp och försvinner på strandkanten.

Det får mig att minnas en mening från tyskan på gymnasiet. Vi skulle skriva en mening som skulle beskriva hur vi ville bo i framtiden. "Das rauschens des Wellens will ich am morgen höre wenn ich aufwache". Det gäller än. Om det har blåst och havet fortfarande är i gungning, kan vi höra det hem till oss. Och jag längtar nog efter semester, ledigt och några dagar på stranden. Och det är jag nog inte ensam om! Vad längtar du efter?

Bild: En krysanteblom - som en ej påläst person uttryckte det en gång.

2009-06-10

Lunchreflektioner

espadrillos

Det är när man minst anar det som man kan bli som mest inspirerad. Lunchen idag var en sådan dag.

På cykeln: Jag hörde en tjej med en laptop i handen i min ålder stå och prata med en något äldre man. Tjejen sa "- Det är mycket data nu". Kan man säga så? Får man säga så? Hur framstår man när man säger så? Även om det aldrig har var mer sant.


Vid trafikljusen: Jag såg min drömnummerplåt: WEB och siffrorna minns faktiskt jag inte - annars är jag den som minns telefonnummer till de jag gick med i trean men kan inte komma ihåg kortnummer till kolleger.

I butiken: Den klammerlösa häftapparaten. Vilken idé. Kolla här. Den häftar upp till fem-sex papper med enbart hål och smart vikning.


I andra butiken: Mammalyx.


I kaffekön: Klick sa det från min telefon och killen framför mig reagerade inte. Tur. Det var hans skor jag fotograferade. Hela hans outfit: kavaj och espadrillos tillika röda och blåa randiga. Jag måste säga att det såg rätt coolt och somrigt ut. Men var går gränsen för när man inte får fotografera i smyg? Inte här i alla fall tycker jag.

2009-06-09

Kan ni?

kanin

- Här mamma, jag har ritat en kanin till dej. Finns det något bättre man kan få än en teckning?

Blomman i trädgården hittade vi samma dag och den såg likadan ut som kaninen. Någon som vet vad den kan heta. Mamma, vet du? :)

Uppdatering: Mamma visste, det är ju klematis!

Ljus

ljus

Ibland förundras jag över hur solstrålarna blir synliga i ett fotografi. Som i bilden ovan, med gungande dotter i bakgrunden och storebror typ ovanför fotografiet, för han ska för det mesta gunga högst. Eller de solstrålarna här, den allra sista bilden. Egentligen skulle jag vilja återanvända den här bilden nedan, för den tycker jag är rolig, "Framtidens energi".

Tisdagstema idag ljus.

Löst-energiproblemet

2009-06-08

Ägg & bacon och ananaspaj

Ägg-och-bacon

Ägg, bacon, vita bönor i tomatsås, kaffe och en stekt tomat. Det blir inte godare än så en söndagmorgon som egentligen är närmare söndaglunch. Det händer inte alls ofta att vi har det till frukost eller brunch, men igår var det så gott, så gott.

På eftermiddagen fortsatte dagen i "godhetens" tecken med fika med trevliga kolleger och ananaspaj. Recept levereras här:

Pajskal:
150g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg (kan faktiskt uteslutas)
2 dl lättcréme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas (två stora burkar blir ca 500 gram och två glas ananassockerlag till barnen)

30 minuter i 175-gradig ugn.

Vi fick smaka den hos några andra vänner och då serverades vaniljglass till. Glassen är nog godare än vaniljvisp till. (Och kurs ett i laktosintolerans: smör är också mejeriprodukt...).